Att hitta glädjen i enkla sysslor som städning etc.

Hej och välkomna till dagens blogginlägg!

Idag tänkte jag skriva om aningen djupare saker än vanligt. Nämligen en metod för att hitta sitt inre lugn genom enkla sysslor.

Bakgrund

Meditation och städning kan kombineras

Vi har tidigare skrivit om hur stressade och upptagna dagens ”moderna” människor är. Vi på wismar.nu tror på att ha ett fridfullt sinne och inte oroa sig för mycket. Detta kan man bland annat uppnå genom meditation och så kallad no-mind där man helt enkelt försöker stänga av tankarna och den interna dialogen.

De flesta av oss ägnar nog alldeles för mycket tid i det förflutna och framtiden, när man istället borde fokusera på det enda som är viktigt, nämligen nuet.

Metod

När det kommer till ”vanlig” meditation sitter man ofta ner och försöker stilla sitt sinne. Denna metod går istället ut på att använda sig av en enkel syssla man ofta gör i hemmet, till exempel städning. Det enda kravet är att aktiviteten inte ska vara för avancerad och kräva mycket intellektuellt arbete.

Om vi tar ett exempel: Nästa gång du diskar, försök att vara hundra procent närvarande i exakt det du gör för sekunden. Känn hur det varma vattnet nuddar dina händer och hur du varsamt för diskborsten mot tallriken. Försök även medvetet att stilla alla tankar på vad du ska göra sen, vad som hände igår etc. Det som händer med lite övning är att du blir helt närvarande i den aktivitet du utför vilket kommer inbringa dig i ett avslappnat lugn. Vi människor behöver verkligen denna frid då och då för att kunna ladda vårt ”spirituella batteri”.

En annan fördel med metoden är att aktiviteter som städning nu plötsligt blir till något positivt. Kanske ser du nu fram emot att dammsuga golvet och putsa fönstren.

Ett litet tillägg

Ovanstående är dock inte något man alltid måste göra. Ibland måste man hålla högt tempo och vara extra effektiv, som till exempel vid en stressig flytt, dödsboarbete eller liknande. Jag personligen har erfarenhet av detta från min ungdom. Vår morfar gick bort och vi skulle fixa detta dödsbo med allt vad det innebär, det är ingenting jag önskar ens min värsta fiende! Men jag lärde mig en bra läxa och när det nu i våras hände igen kontaktade jag ett företag som hjälper en hållet och hållet med att fixa ett dödsbo Stockholm. Sjukt nöjd blev jag över resultatet.

Slutsats: Kan man lämna ifrån sig ett stressigt jobb ska man definitivt göra det. Det personliga välmåendet ska alltid stå i centrum enligt oss!